Van dekking tot geboorte
(In kleur het verhaal van Olga (Holy Moly from Bri-Jos home) & Benji (Eduse Eduard van 't Elisahof),
in het zwart hoe een dracht verloopt volgens de boekjes, de foto collage hierboven is de verwijzing per week,
fotocollages onder het verhaal van Olga en Benji.)
01-08-2022 En wij maar denken dat wij de loopsheid van Olga gemist hadden, maar niets is minder waar gewoon 2 maanden later dan dat wij gedacht hadden is zij loops, we maken meteen een afspraak bij de dierenarts voor een vaginaal bacterieel onderzoek (na een paar dagen krijgen we de uitslag en die is helemaal goed) en ook maar meteen bloedprikken om te kijken hoever Olga in de loopsheid is. De progesteron is al gestegen naar 3,1 dus duidelijk dat wij de eerste dagen loopsheid gemist hebben. Olga weegt 43 kilo.
03-08 Vandaag nogmaals naar de dierenarts om bloed te prikken, de progesteronwaarde is mooi gestegen naar 8,3
05 en 06-08 Zijn we naar gentleman Benji gegaan, en is Olga gedekt.
Eerste week:
Dag 1:
Het sperma gaat naar de eileiders. Het sperma blijft in de teef een tijdlang goed.
Dag 2/3:
Het sperma bereikt de eileiders op zoek naar rijpe eicellen.
Dag 3/4:
De bevruchting vindt plaats in de eileiders, die de baarmoeder verbindt met de eierstokken.
Dag 5/7:
De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. Die migratie blijft aan de gang, tot elke bevruchte eicel een goed plekje in de baarmoederhoorns heeft gevonden.
12-08 En weer op weg naar de dierenarts voor een herpesvaccinatie, helaas bijna nergens te krijgen in Nederland, maar gelukkig heeft de praktijk in Hellendoorn er nog 1 liggen.
Tweede week:
Dag 8/12:
De eitjes groeien tot blastocyten (kiemblazen).
Dag 12/14:
De blastocyten bereiken de baarmoeder.
22-08 Olga eet slecht, zou het een teken zijn? Ze laat niet merken dat ze misselijk is, we wachten rustig af
Derde week:
De teef toont een opvallende behoefte aan slaap en kan last van ochtendmisselijkheid hebben. De baarmoeder neemt de voeding van de embryo’s over. Ze kan daardoor slijm en/of gal braken, een teken dat haar stofwisseling zich aan de gewijzigde omstandigheden aanpast. Sommige teven eten vanaf dag 20 helemaal niets, of zeer weinig. Na enige tijd gaan ze weer eten. Teven zijn nu ook zeer aanhankelijk.
Dag 15/17:
De blastocyten zoeken een geschikt plekje in de baarmoederwand.
Dag 19:
De blastocyten nestelen zich in de baarmoederwand en vormen de embronale blazen.
Dag 21:
De tepels worden aan de basis wat roder en kunnen iets groter worden.
Vierde week:
Dag 22:
De teef verliest doorzichtig slijm uit de vulva. Alle bovenstaande kenmerken komenook bij schijndracht voor. Maar schijndrachtige teven hebben nooit deze uitvloeiing.
Dag 23:
De embryo’s zijn zichtbaar. De hartslag kan vastgesteld worden. Inspannende activiteiten moeten nu gemeden worden. De eiwitten in het voer kunnen verhoogd worden (door bijv. pup- of sportvoer te geven). En meerdere (kleinere) maaltijden per dag geven.
Dag 24:
De belangrijkste organen zullen zich ontwikkelen. Door middel van een echografie kan worden vastgesteld hoe het met de vruchten gesteld is.
Dag 25/28:
De ogen en zenuwbanen zijn aangelegd en er wordt een begin gemaakt van de organen. In dit stadium zijn de embryo’s zeer gevoelig voor afwijkingen.
Dag 26/30:
Dit is het beste tijdstip om aan de hand van de hartslag de dracht te diagnosticeren. De vruchten zijn ongeveer zo groot als een walnoot en gelijkmatig in de uterus (baarmoeder) verdeeld.
08-09 We zitten al bijna in de 5de week voor we op pad kunnen voor de dracht-echo, en Hoera er zijn volop pups te zien, wat zijn we blij, ze weegt nu 44 kilo, dat lijkt weinig maar in de 2de week heeft ze slecht gegeten dus wij zijn al blij met de ene extra kilo. Vanaf nu gaat de ontwikkeling van de pups snel, en zullen we Olga haar buik alleen maar zien groeien.
Vijfde week:
De teef trekt de benen niet meer op, want het gewicht gaat toenemen en de pups gaan zich draaien.
De teef wordt dikker, dat begint vlak achter de ribben.
De hartslag van de pups is niet langer hoorbaar omdat de hoeveelheid vruchtwater toeneemt.
Dag 29:
Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen.
Dag 31:
De teef gaat weer gewoon eten.
Dag 32:
De foetus is nu volledig ontwikkeld tot een miniatuurhondje.
Dag 33/35:
De aanmaak van de organen is afgesloten. Hoofd en romp zijn zichtbaar.
Het geslacht is bepaald. De haarkleur begint zich te ontwikkelen.
Dag 36/42:
De hartslag van de pups is nu met een stethoscoop te horen.
De tepels worden donkerder en zwellen op. De pups zijn nu gemakkelijk te voelen.
18-09 De werpkist staat zodat Olga rustig kan wennen, ze vind het heerlijk der eigen plekje, Raúl mag gerust even komen kijken, maar Plien en Juno wordt met 1 blik kenbaar gemaakt "wegwezen hier, dit is mijn plek", dit wordt ook meteen geaccepteerd en beide dames houden keurig afstand.
We merken dat Olga de pups "hoog" draagt, tegen de ribbenkast aan, dat is niet altijd fijn, eten bijvoorbeeld gaat in meerdere kleine porties per dag, waarschijnlijk ergens na week 7 dat de pups door ruimte gebrek wat gaan dalen, zou voor haar fijn zijn krijgt ze ook wat meer lucht.
Zesde week:
Dag 43/46:
De tepels worden donkerder en zwellen op.
Dag 47/48:
Het teefje spendeert nu mee tijd aan zelfverzorging.
24-09 Eind week 7. Olga doet het goed, alles in haar eigen tempo en ze geniet van alle extra aandacht, der buik schud van links naar rechts tijdens het wandelen, en ook haar uier is flink gegroeid. Zij weegt nu 48 kilo, in 2½ week 4 kilo erbij, er zullen nog best wel wat kilo's bijkomen.
Zevende week:
De teef wil minder met andere honden spelen. Door een röntgenfoto kan zeer exact het aantal pups bepaald worden.(Alleen als het echt noodzakelijk is)
Dag 49:
De skeletten van de pups beginnen steviger te worden. Aan de buikzijde kunnen de pups gevoeld worden, maar zijn moeilijk te tellen. De teef moet wel helemaal ontspannen zijn. De haren rond de tepels vallen uit.
Dag 50/55:
De tepels zwellen nog meer op. De teef maakt zich ook steeds meer schoon. Eventueel kan nog haar rond de tepels weggehaald worden.
Achtste week:
De teef wordt onrustig en zoekt een plek om te bevallen. We maken de plaats waar ze moet bevallen zo aangenaam mogelijk. We leggen kleine handdoeken of kranten in de werpkist, zodat ze aan haar ‘nestbouw’ kan beginnen.
De teef heeft ook niet veel honger meer, omdat een groot gedeelte van de buikholte wordt ingenomen door de pups. Daarom geven we meerdere keren kleine beetjes voer per dag. Het ‘gereedschap’ wordt klaar gezet wat eventueel nodig is voor de bevalling.
Dag 56/63:
Er kan al melk uit de tepels komen.
Dag 58/63:
Elke morgen wordt de temperatuur gemeten. Als de temperatuur ± 1,5ᵒ tot 2ᵒ Celsius lager is, wordt de eerste pup binnen 24/36 uur geboren.
Dag 61/63:
De teef heeft geen eetlust meer. Ze wordt rusteloos en begint haar ‘nest’ in orde te maken.
Dag 62/63:
De teef wordt rusteloos, loopt steeds heen en weer, loopt te hijgen en voelt dat er wat gaat gebeuren.
Negende week:
Dag 63:
Dit is de uitgerekende dag om te bevallen. Veel teven werpen tussen de 58ste en 64ste dag.
Maar sommige teven bevallen pas op dag 66. We houden alles nauwlettend in de gaten.